PRESKOČI NA SADRŽAJ
Najčešće postavljena pitanja

 
 
NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA

Imate li pitanja o električnim ili plug-in hibridnim vozilima?

Pronađite sve odgovore.

 
 
NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA
Imate li pitanja o električnim ili plug-in hibridnim vozilima? Pronađite sve odgovore.

 
 
PREDNOSTI


Zašto kupiti električno vozilo, a ne vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem?

Osim ne tako zanemarivog utjecaja na okoliš zahvaljujući smanjenju emisije CO2, PEUGEOT električna vozila nude mnoge prednosti:

 

 • Uglađenu vožnju bez buke, vibracija i emisija štetnih plinova
 • Jeftinije i jednostavnije održavanje vozila
 • Državne subvencije za kupnju električnog vozila

 


Hibridno vozilo ili električno vozilo, koje odabrati?

Hibridna vozila koriste dva različita motora. Tu je elektromotor koji vam omogućuje određenu autonomiju i motor s unutarnjim izgaranjem koji se pali kada se isprazni baterija koja pokreće električni motor.

Električna vozila koriste samo elektromotor, tj. ne koriste fosilna goriva.
Električna vozila su pogodna za manja svakodnevna putovanja gdje se ne prelazi velika udaljenost.
Hibridna  vozila s mogućnošću punjenja omogućuju vožnju u 100%-tnom električnom načinu rada ili u hibridnom načinu rada  kada se izmjenjuju faze vožnje  u električnom načinu vožnje i vožnje prilikom korištenja motora s unutarnjim izgaranjem.

 
 
UŠTEDA


Jesu li električna vozila zaista skuplja od vozila s unutarnjim izgaranjem?

Električna su vozila pri kupnji skuplja od  vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Međutim, ukupni troškovi vozila uključuju mnogo više od same prodajne cijene. Na tu se cijenu mora dodati trošak goriva, osiguranja i održavanja vozila. Kad se svi ti čimbenici uzmu u obzir, električna su vozila ekonomičnija od vozila s unutarnjim izgaranjem.
Električna vozila u prosjeku troše 40 % manje, a njihovo je održavanje 30 % jeftinije u usporedbi s vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem.


Koliki je trošak punjenja električnog vozila kod kuće?

Cijena punjenja električnog vozila izračunava se na temelju cijene kilovat sata (kWh) električne energije. Potrošnja električnog vozila varira ovisno o modelu (u prosjeku 15 kWh/100 km) i može varirati ovisno o vrsti putovanja i vremenskim uvjetima. Cijena kilometra električnog automobila napunjenog kod kuće je oko 4 puta niža od cijene vozila pokretanog benzinskim ili dizelskim motorm.

 
 
BATERIJE


Koliko je jamstvo na bateriju električnog vozila PEUGEOT?

Vaše električno ili plug-in hibridno vozilo PEUGEOT ima koristi od produženog jamstva na pogonsku bateriju: 8 godina ili 160.000 km, s minimalnim kapacitetom od 70%. Sve radove u okviru ovog razdoblja pokriva PEUGEOT.

Može li se baterija mog električnog vozila zamijeniti?

Prilikom kupnje električnog ili plug-in hibridnog vozila, savjetujemo vam da se pretplatite na Service Plan: sveobuhvatan paket usluga za bezbrižnu vožnju vašeg električnog vozila, koji uključuje:

 

 • Certifikat kapaciteta pogonske baterije;
 • Zamjenu ili popravak neispravnih dijelova;
 • Zamjenu istrošenih dijelova (npr. kočione pločice, metlice brisača, itd.);
 • Periodično servisiranje;
 • Pomoć na cesti (uključujući nestanak struje).

 

Napomena: jamstvo za naše pogonske baterije iznosi 8 godina ili 160.000 km.


Kako se recikliraju baterije električnih vozila PEUGEOT?
Prikupljanje i recikliranje baterija od 2015. godine provodi SNAM. Trenutna stopa recikliranja baterija iznad je regulatornog zahtjeva od 50% sa stopom od 70%. Naše dotrajale baterije također se ponovno koriste u sustavima za pohranu energije za privatne kuće i stambene zgrade.

 
 
DOMET


Koliki je domet mog električnog vozila?

Opremljen baterijom od 50 kWh (baterija od 75 kWh također je dostupna na PEUGEOT e-Traveller) i maksimalnom snagom od 100 kW, omogućuje vam putovanje do 362 km (WLTP).

Kako mogu optimizirati domet svog vozila?

Domet vašeg električnog vozila prvenstveno ovisi o stanju napunjenosti baterije, ali na njega mogu utjecati i način vožnje, česta ubrzanja, nosivost tereta i konfiguracija ceste. Preporučujemo da usvojite ekološki stil vožnje kako biste očuvali maksimalan domet svog električnog vozila.

Zašto je domet električnog vozila manji kad je hladno?

Električna i hibridna vozila PEUGEOT opremljena su litij-ionskim baterijama koje se moraju održavati na pozitivnoj temperaturi kako bi održale svoju učinkovitost. Snaga potrebna za zagrijavanje baterija dolazi iz motora, što utječe na domet vozila.

Što je WLTP?

WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) protokol je certificiranja vozila koji se koristi u Europskoj uniji za mjerenje potrošnje goriva, emisija štetnih tvari i dometa električnih vozila.

 
 
PUNJENJE


Kako mogu napuniti svoje električno vozilo?

Dostupno je nekoliko rješenja za punjenje:
 

 • Kućno ili privatno punjenje: svoje vozilo možete puniti izravno od kuće odabirom kućne utičnice, utičnice velike snage ili Wall Box-a;
 • Javno punjenje: svoje vozilo možete puniti na gotovo 250.000 punionica u Europi koje su kompatibilne s električnim vozilima PEUGEOT.

Koliko traje punjenje vozila?

Vrijeme punjenja se ne može točno navesti jer ovisi o nekoliko parametara:

 

 • Snazi stanice za punjenje i korištenom kabelu za punjenje;
 • Vremenskim prilikama;
 • Razini napunjenosti vaše baterije. Što je niža razina baterije, to je dulje potrebno za punjenje.

 

Na cesti koristite stanice za brzo punjenje gdje god je to moguće. Aplikacija MyPeugeot pomaže vam da ih locirate u trenu.


Koje su preporuke za punjenje električnog vozila?

Ako svoje vozilo punite kod kuće, savjetujemo vam da ga punite izvan vršnih sati (između 21.30 - 7.30 te 12 - 16 sati) kako biste optimizirali trošak punjenja.

Kako biste optimizirali vrijeme punjenja, instalacija i korištenje Wall Box-a kod kuće nudi vam značajnu uštedu vremena (4h za postizanje dometa od 80% u odnosu na 25h na standardnoj kućnoj utičnici). Na putu koristite stanice za brzo punjenje.

 
 
ODRŽAVANJE


Koja vrsta održavanja je potrebna za električno vozilo?

Električno vozilo zahtijeva manje održavanja od vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem: nema više promjena ulja, filtera ulja ili zamjene spojke ili provjere emisija. Vaši posjeti radionici su stoga rjeđi.

Kako biste upravljali održavanjem, aplikacija MyPeugeot nudi virtualnu servisnu knjižicu koja vam pomaže slijediti preporučeni raspored servisiranja za vaše vozilo prema unesenim informacijama:
 

 • Trenutna kilometraža;
 • Prosječna godišnja kilometraža i podaci o vašoj upotrebi (osobnoj ili poslovnoj).

 

Za idealan rad, od vas se traži da ažurirate ove podatke ručno i redovito (osim ako je vaše vozilo povezano putem Bluetootha ili s Connect Pack ugovorom, u kojem slučaju je ažuriranje kilometraže automatsko) i da zabilježite svako održavanje.

  
 
HIBRIDNA VOZILA


Što je plug-in hibridno vozilo?

Plug-In Hybrid Electric Vehicle (PHEV) je vozilo s dva izvora energije: benzinskim ili dizelskim motorom i električnim motorom koji pokreće punjiva baterija. Pojam 'hibrid' odnosi se na kombinaciju dva izvora napajanja, a 'plug-in' označava mogućnost punjenja baterije iz kućne utičnice ili javne punionice.

Koja je razlika između električnog i plug-in hibridnog vozila

Električno vozilo (EV), vozilo je s jednim motorom na električnu energiju, za razliku od plug-in hibridnog vozila ili PHEV, koji ima električni motor i motor s unutarnjim izgaranjem.

Kako radi plug-in hibridno vozilo?

PEUGEOT punjiva hibridna vozila kombiniraju prednosti motora s unutarnjim izgaranjem i električnog motora. Hibridno vozilo koristi dvije energije, motor s unutarnjim izgaranjem i jedan ili dva elektromotra, koji su povezani s baterijom. Hibridno vozilo omogućuje izmjenu faza vožnje u 100%-tnom električnom načinu rada, hibridnom načinu rada ili načinu rada kada se koristi motor s unutarnjim izgaranjem.
Svoj stil vožnje možete prilagoditi prema odabranoj ruti.

Koja je razlika između hibridnog i plug-in hibridnog vozila?

Hibridno vozilo obnavlja energiju samo tijekom regenerativnog kočenja kako bi napunio bateriju električnom energijom, dok se plug-in hibridno vozilo može uključiti u kućnu utičnicu ili javno mjesto za punjenje i koristiti regenerativno kočenje za punjenje baterije.

Što znače kratice EV, BEV, HEV, PHEV ili FCEV?

Postoji nekoliko kratica za različite vrste električnih i plug-in hibridnih vozila:

 

 • EV ili "Electric Vehicle" i BEV za "Battery Electric Vehicle" za 100% električna vozila;
 • HEV ili "Hybrid Electric Vehicle" za hibridna električna vozila koja su opremljena elektromotorom i motorom s unutarnjim izgaranjem;
 • PHEV ili "Plug-in Hybrid Vehicle" za vozila opremljena motorom s unutarnjim izgaranjem i električnim motorom s punjivom baterijom;
 • FCEV ili "Fuel Cell Electric Vehicle" za električna vozila koja koriste gorive ćelije na vodik umjesto baterije.

 
 
NAŠA ELEKTRIFICIRANA VOZILA VAS ČEKAJU

Bilo da se radi o gradskom vozilu, obiteljskom vozilu, limuzini, karavanu ili SUV-u, pronađite svoj idealni PEUGEOT i iskoristite iznimne ponude i uvjete za 100% električnih ili plug-in hibridnih vozila.
 
 
NAŠA ELEKTRIFICIRANA VOZILA VAS ČEKAJU
Bilo da se radi o gradskom vozilu, obiteljskom vozilu, limuzini, karavanu ili SUV-u, pronađite svoj idealni PEUGEOT i iskoristite iznimne ponude i uvjete za 100% električnih ili plug-in hibridnih vozila.