PEUGEOT 3008 DKR - trostruka pobjeda na reliju Dakar 2017.

PEUGEOT 3008 DKR

Trostruka pobjeda na reliju Dakar 2017.

Peugeot 3008 DKR

Nakon gotovo 9000 km avanture kroz Paragvaj, Boliviju i Argentinu, 3008 DKR s ekipama Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena i Despres/Castera tim su redoslijedom stigli u Buenos Aires, osvojivši prva tri mjesta na reliju DAKAR.

 FRANCUSKA TROBOJNICA

Trideset godina nakon prve pobjede na reliju Dakar, Peugeot je još jednom pokazao francusko umijeće zabilježivši sjajnu trostruku pobjedu. Za upravljačem automobila PEUGEOT 3008 DKR bila je najtrofejnija ekipa u povijesti relija Dakar, Peterhansel/Cottret, koja je francuski trobojni barjak visoko ponijela na južnoameričkom tlu, preko rute prepune zamki na kojoj su se ispreplitale brojne visinske dionice, otežano snalaženje po zahtjevnim područjima i hirovite vremenske prilike. Utrku 2017. obilježila su mnoga iznenađenja. Vodeće ekipe izmjenjivale su se, a da nijedna nije ušla u odlučujuće vodstvo.

 NOVI REKORD ZA „GOSPODINA DAKARA”

Za broj 13 obično se misli da donosi nesreću. Rijetki se usuđuju uzeti ga za svoj sretan broj. Stéphane Peterhansel svakako bi se mogao pridružiti tom klubu sada kad je odnio svoju trinaestu pobjedu na reliju Dakar (šesta na motociklu, sedma u automobilu), čime je dodatno povećao svoj rekord. Odvozivši gotovo savršenu utrku, Stéphane Peterhansel i Jean-Paul Cottret zabilježili su svoj sedmi po redu zajednički uspjeh, čime je Jean-Paul postavio novi rekord pobjeda za suvozače.

 PRVACI KOJI BRZO UČE

Svojim drugim sudjelovanjem na reliju Dakar, dvojac Sébastien Loeb/Daniel Elena zadivio je svojim napretkom, pokazavši se najbržom ekipom izazova, vladajući istodobno i ritmom utrke i navigacijom. Kvar motora na četvrtoj etapi nažalost ih je stajao 26 minuta, koje su se pokazale odlučujućima na ciljnoj liniji. Osvojivši drugo mjesto, ekipa br. 309 drugu je godinu zaredom osvojila počasni naslov najboljih natjecatelja s pet od deset etapnih pobjeda.

 PRVI PUT MEĐU NAJBOLJIMA NA RELIJU DAKAR U KATEGORIJI NA ČETIRI KOTAČA

Nakon što su prošle godine osvojili sedmo mjesto, Cyril Despres i David Castera okusili su radost pobjedničkog postolja, na koje su se već popeli u kategoriji motocikala (pet pobjeda za Cyrila i jedno treće mjesto za Davida). Ekipa automobila PEUGEOT 3008DKR br. 307 također je zabilježila svoju prvu pobjedu na posebnoj etapi relija Dakar u kategoriji automobila te je čak došla na čelo ukupnog poretka na kraju izrazito zahtjevne etape. Time je potvrdila svoj neosporni uspon.

 NESREĆA NA RUTI

Nakon što je još jednom pokazala vrhunac svoje brzine, ekipa Sainz/Cruz nažalost nije mogla završiti ovaj reli Dakar u trenutku, a imala je izglede izbiti na čelo utrke. Španjolski se dvojac prevrnuo tijekom četvrte etape pa je bio prisiljen povući se iz utrke i vratiti se u kamp u Tupizi. Nažalost, vozilo br. 304 nije bilo moguće popraviti u preostalom vremenu.

 DOSTOJNI NASLJEDNIK

Zamijenivši model PEUGEOT 2008DKR, koji je prošle godine odnio pobjedu, model PEUGEOT 3008DKR nije podbacio u ulasku na najzahtjevniji rally-raid na svijetu. Nasuprot konkurentskim vozilima s četiri pogonska kotača, model 3008DKR s dva pogonska kotača pokazao je primjerenost tehnoloških odabira tima Peugeot Total. Unatoč nepovoljnim normativnim promjenama (smanjenje usisnika zraka turbomotora), trud koji je posljednjih mjeseci uložen u rad na motoru i ovjesima urodio je plodom. Osim toga, karoserijom po uzoru na model SUV Peugeot 3008 omogućen je napredak aerodinamike, što je pridonijelo većim maksimalnim brzinama.

 ZLATNI USPJESI

Trostruka pobjeda koju je ostvario tim Peugeot Total obogaćuje već impresivnu zbirku nagrada marke PEUGEOT s relija Dakar. Riječ je o šestoj pobjedi Marke od sedam sudjelovanja na ovom sportskom izazovu te o drugoj trostrukoj pobjedi.

 Uspjesi marke PEUGEOT na reliju Dakar: 
1987. pobjeda, Vatanen/Giroux (205 T 16 Grand Raid) 
1988. pobjeda, Kankkunen/Piironen (205 T 16 Grand Raid) 
1989. dvostruka pobjeda, Vatanen/Berglund (405 T 16 Grand Raid), Ickx/Tarin (405 T 16 Grand Raid) 
1990. trostruka pobjeda, Vatanen/Berglund (405 T 16 Grand Raid), Waldegard/Fenouil (405 T 16 Grand Raid), Ambrosino/Baumgartner (205 T 16 Grand Raid) 
2016. pobjeda, Peterhansel/Cottret ( PEUGEOT 2008DKR) 
2017. trostruka pobjeda, Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena i Despres/Castera (svi s modelom PEUGEOT 3008DKR) 
 
KLJUČNE BROJKE RELIJA DAKAR 2017. 
 
PRIJEĐENI KILOMETRI: 8823 km, od kojih se za 4093 km vrijeme mjeri u dvanaest etapa. 
ETAPNE POBJEDE: 9 od ukupno 12, od kojih 5 za ekipu Loeb/Elena (2., 5., 8. i 11. etapa), 3 za ekipu Peterhansel/Cottret (3., 7. i 11. etapa), 1 za ekipu Despres/Castera (4. etapa). 
DVOSTRUKE I TROSTRUKE POBJEDE: 5 dvostrukih (3., 7., 8., 10. i 11. etapa) od kojih su 3 trostruke (3., 8. i 10. etapa). 
REDOSLIJED VODSTVA: Loeb/Elena (2., 3. i 8. etapa), Despres/Castera (4. etapa), Peterhansel/Cottret (5., 7., 10. i 11. etapa). 
NAJVEĆA BRZINA: 203 km/h (2. etapa). 
NAJVIŠA TEMPERATURA: 45 °C (2. etapa).