ODRŽIVI RAZVOJ

DIZAJN

/image/83/3/peugeot-208-2019-450-fr.584833.jpg

INOVACIJE I "ČISTE" TEHNOLOGIJE

Od faze dizajna do kraja vijeka uporabe vozila, Peugeotovi timovi nastoje ograničiti svoj utjecaj na okoliš. Pored poštivanja ekoloških standarda, Peugeot ima cilj biti vodeći u održivoj mobilnosti i stoga posvećuje značajna sredstva za ekološku održivost.

TEHNOLOGIJE ZA SMANJENJE EMISIJE I POTROŠNJE

Peugeot radi na optimizaciji benzinskih i dizelskih pogonskih motora (uključujući pokretanje funkcije Start&Stop).
Hybrid4 tehnologija omogućuje kombinaciju HDi dizelskih motora i električnog pogona.
PEUGEOT iO, potpuno novi PEUGEOT e-208 i potpuno novi PEUGEOT e-2008 su 100% električni za ekološki odgovornu mobilnost u gradu.

EKOLOŠKI MATERIJALI

PSA grupa namjerava učvrstiti svoje vodstvo u ovom području, s u prosjeku 30% ekoloških materijala po vozilu (reciklirani metali, polimeri na bazi "zelenih" materijala itd.). Podrazumijeva se da su ovi novi materijali odabrani u skladu sa zahtjevima kvalitete i sigurnosti.
PSA grupa posvećuje posebnu pozornost upotrebi ekoloških materijala u polimerima. To su reciklirana plastika, prirodna vlakna ili biomaterijali (polimeri dobiveni iz obnovljivih izvora). Njihova upotreba omogućava nam smanjenje fosilne plastike uz diverzifikaciju aktivnosti recikliranja plastike.

POŠTIVANI DIZAJN OKOLIŠA

/image/83/7/ap-2018-client-cas-ccs-customer-cas-ccs-002.584837.jpg

DIZAJN U OPTICI ODRŽIVOG RAZVOJA

U smislu razvoja proizvoda, PEUGEOT-ova se strategija recikliranja temelji na dvije stavke:

 • Dizajn s ciljem održivog razvoja
 • Razvoj i primjena materijalnih ciklusa za proizvodnju vozila
/image/83/9/image1.584839.png

INTEGRIRANA ODGOVORNOST PROIZVODA:

Razvoj:

 • Procjene ciklusa
 • Održivo orijentirani izbor materijala

Proizvodnja:

 • Upotreba recikliranih materijala (reciklata)

Primjena:

 • Eliminacija putem koncesija (gospodarenje otpadom)
 • Rezervni dijelovi

Procjena:

 • Procjena vozila
 • Obrada
 • EU ELV direktiva

Da bi osigurali da svi Peugeot proizvodi ispunjavaju naše ciljeve recikliranja, svi Peugeotovi dizajnerski timovi moraju slijediti smjernice "recikliranje / oporavak".
Ovaj postupak također omogućava inženjerima da procijene jednostavnost s kojim dijelovima, komponentama i sl. se mogu reciklirati na kraju radnog vijeka vozila.

DIZAJN KOJI POŠTUJE OKOLIŠ:

 • Održivo orijentirani izbor materijala
 • Zagađenja
 • Pred-obrada

Peugeot već neko vrijeme koristi reciklirane materijale, poznate i kao "reciklirani proizvodi", a njihova se upotreba neprestano povećava. Grupa nastavlja napore na ispunjenju svoje obveze za izradu vozila koja sadrže 30% recikliranih materijala ili biomaterijala. S tehničkog stajališta, uloženi su značajni napori u povećanju količine korištenih recikliranih materijala.


Reciklirani proizvodi moraju ispunjavati iste tehničke zahtjeve kao izvorni proizvodi. Reciklirani materijali se preferiraju kada ne povećaju cijenu komada. Kvaliteta nikada nije ugrožena. Naš tim za recikliranje nastoji održati estetiku i mehaničku i toplinsku trajnost, kao i ispuniti standarde performansi.

U stvari, naši reciklirani materijali su takve kvalitete da se sada mogu koristiti i za vidljive dijelove Peugeot vozila i za skrivene dijelove.

PROIZVODNJA

/image/83/4/peugeot-ndp-1506pb-conseilentretien-02.9462.43.584834.jpg

CERTIFIKACIJA ISO 14001

Danas su svi naši proizvodni pogoni dobili certifikat ISO 14001. Ovaj standard (stvoren 1996.) zahtijeva da tvornice uspostave sredstva za nadzor, kontrolu i mjerenje utjecaja procesa na okoliš. Primjena certifikata obvezuje sve osoblje na neprekidni proces usavršavanja kroz odgovarajuću obuku u zaštiti okoliša.

POPRAVAK

UPRAVLJANJE PROIZVODNIM OTPADOM

Mreža Peugeot posvećena je sljedećim kriterijima u pogledu upravljanja okolišem:

 • Prikupljanje i razvrstavanje proizvodnog otpada 
 • Pridržavanje s propisima EU
 • Ukupna sljedivost otpada vozila do recikliranja
 • Razvrstavanje i sakupljanje otpada proizvedenog od strane aktivnosti održavanja i popravljanja organizirano je prema robnim metodama upravljanja krajnjim proizvodima (PHU).
/image/83/6/ap-2018-atelier-vidange-workshop-drain-002.584836.jpg

STANDARDNA RAZMJENA: RJEŠENJE VRHUNSKE KVALITETE

Trebate li promijeniti dio na svom Peugeot vozilu? Znajte da možete pomoći smanjenju utjecaja na okoliš odabirom dijela Standard Exchangea. Riječ je o obnovljenim dijelovima koji su slijedili izuzetno strog proces obnove rabljenih dijelova prikupljenih na vozilima Peugeot. Ovi dijelovi imaju jamstvo proizvođača istovjetno jamstvu koje prati nove dijelove.

EKONOMSKO I EKOLOŠKO RJEŠENJE

Produžite život vašeg Peugeot-a i osigurajte da ostane u savršenom radnom stanju uz ograničene troškove savršeno prilagođene dobi vašeg vozila.
Pored toga, sudjelovat ćete u našem opredjeljenju za zaštitu okoliša, recikliranja i ograničenja otpada vozila.

UPRAVLJANJE PROIZVODIMA

RECIKLIRANJE

Prije nekoliko godina Peugeot je uspostavio partnerstvo s ovlaštenim demontažama radi prikupljanja i obrade svih izrabljenih vozila automobilskih marki (ELV) u najboljim okolišnim uvjetima. Cilj je postići stopu oporavka od 95%, s najmanje 85% ponovne upotrebe dijelova i reciklažnih materijala.

/image/83/8/ap-2018-autour-du-vehicule-client-around-the-client-vehicle-003.584838.jpg

Dostava
Posljednji vlasnik vozila dostavlja vozilo jednom od partnera za prikupljanje. Nakon pregleda vozila, Peugeot partner izdaje Potvrdu za reciklažu..

Uklanjanje onečišćenja
Prije svega, baterija se uklanja i zračni jastuci se neutraliziraju. Naš partner za povrat tada uklanja sva goriva i druge tekućine iz istrošenih vozila. To uključuje motorno ulje,kočnu tekućinu i rashladnu tekućinu koja se koristi u klimatizacijskom sustavu.

Demontaža
Sljedeći korak je demontaža komponenata i sustava kako bi se prodali kao rabljeni dijelovi ili ih koristili kao osnovu za obnovljene dijelove. Ako su ekonomski održivi, materijali poput plastike i stakla se uklanjaju, a potom recikliraju.

Prostor za odlaganje
Materijali koji predstavljaju opasnost za okoliš prikupljaju se, a zatim šalju specijaliziranim tvrtkama  za recikliranje ili adekvatno odlaganje.

Razvrstavanje
Prethodno obrađeni materijali isporučuju se u drobilicu koja odvojena vozila razdvaja na manje dijelove i razvrstava ih za recikliranje.

Proces nakon razvrstavanja
Tako dobiveni materijali obrađuju se pomoću različitih tehnologija (magnetska, vrtložna struja, flotacija) za ekstrakciju frakcija materijala koji se mogu koristiti kao sekundarne sirovine.

Recikliranje
Dobiveni materijali nakon procesa razvrstavanja mogu se reciklirati (na primjer, za zamjenu ugljena u visokim pećima ili za sušenje mulja iz otpadnih voda). Taj postupak omogućuje recikliranje 95% vozila i značajno smanjuje količinu otpada poslanog na odlagališta.

RECIKLIRANJE

/image/83/5/ap-2018-architecture-002.584835.jpg

Uvijek smo se trudili poštivati ​​okoliš, ali danas recikliranje više nije izbor: to je zakonski uvjet u nacionalnim propisima o istrošenim vozilima. Ovaj postupak recikliranja zahtijeva da proizvođači smanje količinu otpada koji nastaje proizvodnjom vozila i na kraju njihovog životnog ciklusa.

Vlasnici Peugeot vozila mogu se obratiti predstavniku Peugeot-a radi povratka svog vozila nakon isteka životnog vijeka. Ova je usluga besplatna i pod određenim uvjetima.

Želimo osigurati da se vaše iskorišteno vozilo reciklira uz poštivanje okoliša. Zbog toga smo sigurni da su sva naša mjesta za reciklažu u skladu s zakonskim propisima o vozilima za reciklažu. Svi naši partneri za preuzimanje vozila, sve procese i dokumentaciju o svim dolaznim i odlaznim materijalnim tokovima također provjeravaju naši stručnjaci za recikliranje.

Besplatni povratak vozila primjenjuje se samo u sljedećim slučajevima:

 • Nijedna komponenta ili osnovni dijelovi ne nedostaju
 • Vozilo ne sadrži ne automobilski otpad
 • Vozilo ima do 9 sjedala i nosivosti do 3,5 tone
 • Vozilo je posljednji put registrirano u EU
 • Originalni dokumenti vozila dostavljeni su s vozilom