PRESKOČI NA SADRŽAJ
Program sufinanciranja električnih vozila 2024. godine

Program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih vozila 2024. godine


Program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih vozila

 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u 2024. godini osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Za građane prijavu će podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije izravno Fondu.

Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja bit će objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji će Fondu prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila. Svako prodajno mjesto pritom će dobiti korisnički račun za prijavnu aplikaciju.

 

Nakon što Fond početkom veljače objavi Javni poziv za građane, prodavatelji će kroz prijavnu aplikaciju korisnike prijavljivati za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika će se automatski rezervirati dostupan iznos poticaja. Kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, korisnik u određenom roku mora uplatiti i obvezni minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda.

Koliko je točno sredstava iskorišteno, moći će se u realnom vremenu pratiti na posebnoj stranici Fonda, koja će biti u funkciji tijekom ožujka. Na njoj će zainteresirani korisnici moći pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, kao i popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te njihovih prodajnih mjesta. Kad iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 15 milijuna eura, poziv za građane i tvrtke će se privremeno zatvoriti.

 

Nabavka vozila će se, kao i do sad, sufinancirati s do 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 2.500,00 eur, za plug-in hibride do 5.000,00 eur, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 9.000,00 eur. Najviša dopuštena cijena vozila na ponudi iznosi 50.000,00 eur s PDV-om

Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo, a vozila moraju zadržati u vlasništvu najmanje dvije godine.