PRESKOČI NA SADRŽAJ
Posebne ponuda - servis i rezervni dijelovi

Filter i kočnice

Besplatan zimski pregled uz 30% popusta na filtre i kočnice. Nova je pogodnost za članove programa vjernosti

Još nisi član? Učlani se i odmah iskoristi akciju.

 

Akcija se odnosi na dijelove prve ugradnje i Eurorepar:

- filtri ulja, kabine, zraka motora, goriva, kabine

- Kočničke pločice i diskovi

 

FILTRI, ZAŠTO IH MIJENJATI?

Razni filtri, bilo da pročišćavaju zrak ili tekućine, ugrađeni u vaše vozilo neophodni su za pravilno funkcioniranje i životni vijek njegove mehanike. Svaki filtar po prirodi zadržava nečistoće te je s vremenom njihova funkcija smanjena zbog zasićenosti. Tada cirkulacija zraka ili tekućine više nije optimalno zajamčena. Rad motora može tada biti otežan ili začepljeni filtar može čak dovesti do skupog oštećenja. Srećom, filtri se mogu lako zamijeniti.

Na svakom automobilu, bilo benzinskom ili dizelskom, postoje četiri glavna filtra: filtar za zrak, ulje, gorivo (benzin ili dizel) i filtar putničkog prostora.

Smješten uzvodno od usisnog sustava, prvi, zračni filtar, igra bitnu ulogu u kvaliteti zraka koji se uvlači u motor. Sprečava prašinu, insekte i abrazivne čestice poput zrna pijeska da uđu u njegova crijeva i oštete ili ogrebu mehaničke dijelove koji se tamo pokreću. A budući da također pridonosi ispravnoj dozi smjese zraka i goriva, neophodne za dobro izgaranje, jamči optimalne performanse i potrošnju, kao i razinu emisije CO2 u skladu sa standardima.

Jednako je važan, uljni filtar, odgovoran za zadržavanje ostataka (nečistoća, oksidirano ulje, metalne čestice od mehaničkog trenja) sadržanih u ulju. Ako je prljav ili još gore začepljen, pravilno podmazivanje motora više nije zajamčeno i to utječe na njegovu dugotrajnost.
 

Smješten na izlazu iz spremnika, filtar za gorivo odgovoran je za zadržavanje nečistoća sadržanih u benzinu ili dizelu. Njegova je uloga ključna u pravilnom funkcioniranju sustava ubrizgavanja, koji je vrlo osjetljiv na kvalitetu goriva, posebno na dizelskim motorima za koje mora, osim toga, zadržavati vodu koja bi se mogla nalaziti u dizelu. Da bi se očuvala njegova učinkovitost, bolje je izbjegavati predugu vožnju rezervom jer je gorivo, usisano na dnu spremnika, tada više napunjeno nečistoćama.
 

Posljednji filtar koji se gleda i prečesto zaboravlja: filtar putničkog prostora, koji može biti jednostavan, s aktivnim ugljenom ili polifenolom. Odgovoran je za zadržavanje nečistoća, zagađivača, peludi, alergena, pa čak i određenih klica, sadržanih u vanjskom zraku, prije nego što zrak procirkulira u ventilacijskom ili klimatizacijskom sustavu. Kad su prljavi, u putničkom prostoru pojavljuju se loši mirisi i problemi s odmagljivanjem. A kada je zasićen, može čak oštetiti i motor klima uređaja. Kako pomaže pročišćavanju zraka koji udišete u kabini, redovito mijenjanje također je dobro za vaše zdravlje!

Nakon određenog vremena i ovisno o korištenju vozila, začepljenje filtra kabine je neizbježno. U urbanoj sredini, filtar se puno brže zaprlja.
 

KOČNICE

Kočnički sustav je najbitniji element za Vašu sigurnost.

 

Mora reagirati trenutno i precizno na vaš zahtjev. Najvažniji dijelovi kočničkog sustava su bubnjevi, pločice, diskovi i čeljusti. Svaki od tih dijelova sam za sebe, ali i svi zajedno doprinose kočenju i zaustavljanju vozila.

 

KOČNIČKE PLOČICE

 

• Trenje vezano za kočenje oslobađa toplinu, često ponavljano kočenje može dosegnuti temperaturu i do 800°C !

 

• Materijal kočničkih pločica je mekši nego materijal kočničkih diskova dakle, brže se troši.

 

KOČNIČKI DISKOVI

Izuzetno napregnuti prilikom kočenja. O njihovom stanju ovisi maksimalna učinkovitost kočničkih pločica.

PREPORUKE ODRŽAVANJA 

Redovito provjeravajte stanje svojih pločica i diskove (svakih 10 000 km otprilike). Zamjenite ih čim se ustanovi da je debljina materijala smanjena na 2 mm. Uvijek mijenjajte u paru oba seta iste osovine kako biste izbjegli nesimetrično kočenje.

 

ZNAKOVI ISTROŠENOSTI:

Pali se lampica za kočnice? Papučica je tvrda ili mekana? Vozilo mijenja putanju prilikom kočenja, šumi ili vibrira? Odmah tražite savjet od svog Peugeot tehničara